Herenhuis in neorococo

Herenhuis

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het herenhuis uit 1847, met neorococo-uitzicht uit 1921-1922 door architect Jules Taeymans. De woning is ook gekend als 'woning Caron', naar de familie die vanaf 1922 eigenaar was van het pand.

Warandestraat 34 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Halfvrijstaand herenhuis, opgetrokken circa 1847 aan één van de oudere straten in Turnhout, waarvan de verhoudingen van het oorspronkelijk volume, de binnenindeling en het gaaf bewaard, sober gestoffeerd interieur de burgerlijke woningbouw van ca. 1850 nog zeer sterk typeren. De huidige aanblik van het exterieur wordt echter grotendeels bepaald door de vergroting en renovatie in neorococstijl van 1921 door provinciaal architect J. Taeymans.

Herenhuis

Warandestraat 34 (Turnhout)
Halfvrijstaand herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met topvazen; opklimmend tot de 19de eeuw, doch met oudere kern.