Architectenwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de architectenwoning van Xavier Taeymans, in neo-Vlaamserenaissance-stijl.

De Merodelei 83 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1897-1898, gebouwd als eigen woning voor en door architect (F.) X. Taeymans, met karakteristieke kenmerken zowel wat uitwendige vormgeving, materiaalkeuze, versiering, verzorgde detailafwerking als symboliek betreft. Ook het interieur bleef vrijwel intact bewaard. Een originele bijdrage in het globale concept van de voorgevel is het verdiept portaal, waardoor de beperkte ruimte voor privé- en dienstingang een monumentaal karakter krijgt dat zicht herhaalt in de trapzaal. Als pendant van het eveneens voor bescherming voorgestelde station, vervult deze woning ook in de stedenbouwkundige context een belangrijke rol.

de Merodelei 83 (Turnhout)
Eigen woning van en naar ontwerp van architect F.X. Taeymans, gedateerd anno 1899 in cartouche.