Neoclassicistisch herenhuis

Herenhuis

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het neoclassicistische herenhuis opgetrokken in 1886, naar een ontwerp van architect Pieter-Jozef Taeymans, in opdracht van advocaat Victor Van Hal.

Patersstraat 24 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De voormalige herenwoning Van Hal, van 1886 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, geldt als een zuiver en gaaf bewaard voorbeeld van neoclassicistisch burgerlijk bouwen in deze periode; het opvallend monumentaal karakter van dit gebouw wordt zowel door zijn enorme schaal als door de aangepaste uiterlijke vormgeving, de ruimtelijkheid van de indeling als door de plastische stoffering van het interieur bewerkstelligd.

Patersstraat 24 (Turnhout)
Enkelhuistype met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, gebouwd in 1886 naar ontwerp van P.J. Taeymans.