Hoekhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Dreve nr. 1. Hoekpand met de Statiestraat, z.g. "GASTHOF DE HAAN", cf. opschrift. In 1655 was dit het huis van de koster die er ook drank verschafte. In een renteboek uit 1725 van de heerlijkheid Dentergem is er sprake van een cijnshofstede "van oudts genaemt het haentjen". Op een figuratieve kaart van 1725, met de dorpskern van Dentergem, ligt op deze plaats een afgebaken

Hoekhuis

Dreve 1 (Dentergem)
Hoekpand met de Statiestraat, "GASTHOF DE HAAN", zie opschrift. In 1655 was dit het huis van de koster die er ook drank verschafte. In een renteboek uit 1725 van de heerlijkheid Dentergem is er sprake van een cijnshofstede "van oudts genaemt het haentjen". Pas in het begin van de 19de eeuw wordt het pand als herberg gebruikt. Twee bouwlagen onder plat dak, beide straatgevels met 19de-eeuws uitzicht hebben zes traveeën. Bepleisterde lijstgevels boven een grijze plint en met een cordon op de verdieping. Eenvoudige muuropeningen.