Villa in cottagestijl met drukkerij-uitgeverij Lannoo

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Kasteelstraat 99, Plantinstraat 2 (Tielt)
Villa in cottagestijl met invloed van de Anglo-Normandische bouwstijl, gebouwd in 1906 met aanpalende gekende drukkerij-uitgeverij "Lannoo". Villa getypeerd door onder meer asymmetrische plattegrond en volumewerking van in- en uitspringende muurpartijen van onder meer (doorgetrokken) erkers. Speels dakenspel. Sierlijke schoorstenen. Kleurrijk materiaalgebruik van zwarte, gele en rode baksteen en natuursteen in onderbouw met overkragende puntgevelvelden voorzien van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen met glas in lood of kleine roedeverdeling. Aangelegd tuintje waarin opgestelde sculpturen. Nieuwe bakstenen ommuring oorspronkelijk voorzien van hoge bakstenen toegangspijlers en omlopend geajoureerd ijzeren hek. Aan oostzijde, achteruitspringende vleugel van de drukkerij-uitgeverij die zich uitstrekt langsheen de Plantinstraat. Aan noord- en noordwestzijde, bedrijfsterrein met recentere gebouwen als uitbreiding van het complex.