Beschermd cultuurhistorisch landschap

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie: tuin en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie, tuin en omgeving

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de tuin en de omgeving van de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie van Lichtaart. De als monument beschermde pastorie maakt geen deel uit van de afbakening van het landschap.

Waarden

De tuin en onmiddellijke omgeving van de pastorie zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie en tuin

Plaats 2 (Kasterlee)
Voormalige, eertijds omwalde pastorie en tuin, in 1675 opgericht vermoedelijk ter vervanging van een ouder gebouw in hout- of vakwerkbouw. De pastorie wordt vandaag nog steeds omgeven door een nagenoeg cirkelvormige tuin waar de grachten deels bewaard zijn.

Heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee

Kasterlee, Lichtaart (Kasterlee)
Het gebied ligt op de Kempische heuvelrug, die van tertiaire oorsprong is. Het zuidfront van de rug is op veel plaatsen afgegraven, om zand of ijzerzandsteen te winnen. Op de rug komen uitgestrekte stuifzandformaties voor, met ook enkele Laatglaciale paraboolduinen zoals de Hoge Mouw. Het landschap wordt gedomineerd door in de 19de en 20ste eeuw aangelegde dennenbossen. In het westen van de ankerplaats zijn de dennenbossen aangelegd op plaggenbodems, die daarvoor tot het traditionele akkerland van Lichtaart behoorden. De vele eikenrijen getuigen daar nog van. Bijzonderheden zijn de holle wegen, de karrensporen, het grillige eikenhakhout op de duintoppen van de Kabouterberg en de Zwarteberg, de grove dennen met ‘steltwortels’, de Duivelskuilen, de restanten van grafvelden uit de Metaaltijden, de Britse militaire begraafplaats en de het laatmiddeleeuwse gebruik als konijnenwarande.