Eclectisch burgerhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Handzamestraat nr. 4. Eclectisch burgerhuis, volgens het kadaster gebouwd in 1845 door Alexander Vincentius Tack, secretaris te Kortemark ("huis en plaats: nouvelle construction"). Voor de Eerste Wereldoorlog is het huis bewoond door dokter Jaecques. Tijdens de oorlog is het huis ingericht als Duitse "Komandatur". De Duitse Keizer Willem II slaapt er in 19

Handzamestraat 4 (Kortemark)
Eclectisch burgerhuis, volgens het kadaster gebouwd in 1845 door Alexander Vincentius Tack, secretaris te Kortemark ("huis en plaats: nouvelle construction"). Voor de Eerste Wereldoorlog is het huis bewoond door dokter Jaecques. Tijdens de oorlog is het huis ingericht als Duitse "Komandatur". De Duitse Keizer Willem II slaapt er in 1917 of maart 1918 (tegenspraak in de literatuur) een nacht op doortocht naar de troepen aan de IJzer. Later in de oorlog volgt een zware vernietiging van voorgevel.