Britse militaire begraafplaats

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het Brits militair kerkhof, aangelegd in 1945 naar ontwerp van Ph. Hepworth.

War Cemetery Kasterlee is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Het naaldbos waarin Kasterlee War Cemetery is aangelegd, zorgt voor een bijzonder serene sfeer op de begraafplaats. De bosrijke omgeving en de verzorgde tuinaanleg met overwegend rododendronstruiken rondom de gazons overheersen. Het aantal architecturale elementen op de begraafplaats zelf is beperkt gebleven tot de witte natuurstenen blok met registerkastje en zitbank en de trappenpartij met centraal bovenaan het offerkruis. De 100 witte grafstenen ('headstones') zijn in twee symmetrische perken aangelegd.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Kasterlee War Cemetery is de kleinste van de Britse begraafplaatsen, die na de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen werden aangelegd. Net zoals Geel War Cemetery zijn de meeste doden hier gevallen in de zware gevechten tijdens de eerste drie weken van september 1944, toen men poogde om het Kanaal Maas-Schelde over te steken. Vooral de 'Royal Scots', de 'King’s Own Scottish Borderers' en de 'Royal Scots Fusiliers' leden toen zware verliezen in de omgeving van Kasterlee. Van de 100 doden die hier begraven liggen, waren er 97 afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en drie uit Canada.

Kasterlee War Cemetery

Geelsebaan, Venheide (Kasterlee)
Britse militaire begraafplaats aangelegd in 1945 naar ontwerp van Ph. Hepworth voor 97 Britse en drie Canadese militairen die in 1944 in Geel-ten-Aart omkwamen.