Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Twee gelijkaardige woonhuizen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Vaerestraat nrs. 21-23. Beeldbepalende bebouwing gelegen in een bocht op de as van de Heuvelhoekstraat. Nr. 23 met oudere kern: minimaal opklimmend tot vóór 1830 (cf. Primitief Kadasterplan), maar nog niet afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) en op de Vandermaelenkaart (ca. 1850) vermeld als "Kruysken Cabaret". Volgens kadasterge

Beeldbepalende gekoppelde burgerhuizen

Vaerestraat 21-23 (Dentergem)
Beeldbepalende bebouwing gelegen in een bocht op de as van de Heuvelhoekstraat. Nummer 23 met oudere kern: minimaal opklimmend tot vóór 1830 (zie Primitief Kadasterplan). In 1929 is het pand eigendom van Maurice Goeminne, vlashandelaar, die rechts ervan een magazijn bouwt. Koppelwoning bestaande uit twee nagenoeg identieke dubbelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint. Beide panden met rondboogdeur met erboven een oculus. Rechts van nummer 23 een kruisbeeld tegen een bakstenen muur met halfronde afwerking.