Pannenhuis

Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

Pannenhuis
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15313

Pannenhuis

De bescherming als monument betreft het Pannenhuis, een voormalige schepenbank van de meierij.

Op 14 maart 2024 werd de bescherming als monument van het Pannenhuis voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. Door het verval van het Pannenhuis sinds de jaren 1980 en de reconstructie in 2000-2009 werd de historische en architecturale waarde sterk aangetast.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht in 1985 een advies uit waarbij de (cultuur-)historische waarde van het Pannenhuis als volgt werd gemotiveerd: "Het algemeen belang, aanwezig in de (cultuur-)historische waarde van deze in 1680 opgerichte vakwerkarchitectuur. Deze vertegenwoordigt een voor het beschouwde gebied zeldzaam voorbeeld van landelijke vakwerkhuis met verdieping, dat overigens duidelijk volgens het typische 'Nederfrankische' schema is opgevat. Zeldzaam is hier bovendien het voorkomen van een horizontale strook van vakvullingen uit baksteenmetselwerk, dat verscheidene 'weefsel'-motieven vertoont (zoals eerder gebruikelijk is in het zogenaamde Saksische vakwerkgebied): deze 'weefsel'-motieven zijn een sprekend voorbeeld van het 'zeil'-karakter, dat de niet-dragende onderdelen (wanden en dakschilden) van een vakwerkconstructie kenmerkt als consequente uiting van het regerende 'tent'-archetype."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000657, Schoor 69, Pannenhuis, advies KCML (1985).

Het Pannenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Pannenhuis

Schoor-Dorp 32 (Balen)
Voormalige zetel van de Laatbank van Scheps, in 1266-1267 door de abdij van Munsterbilzen overgedragen aan de abdij van Averbode.