Neoclassicistisch herenhuis

Hoekhuis

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het neoclassicistisch herenhuis op de hoek Warandestraat/Sint-Antoniusstraat.

Warandestraat 49 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het neoclassicistisch hoekhuis, waarvoor in 1881 een bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van architect H. Vandenplas, vervult samen met het gelijkaardige hoekhuis nummer 57 met de Gemeentestraat (eveneens voor bescherming voorgesteld) een belangrijke rol in de stedenbouwkundige context van Turnhout. Het illustreert de bijzondere zorg die in de 19de eeuw aan een hoeksituatie besteed werd. Het behoort bovendien tot de beste realisaties in neoclassicistische stijl in Turnhout en werd in een gave toestand bewaard. De bewaarde indeling en interieurelementen verhogen het representatieve karakter. Vermeldenswaardig is het monumentale glasraam in de traphal, met zijn uitzonderlijk groot formaat en daarom bijna exclusief te noemen binnen West-Europa.

Warandestraat 49 (Turnhout)
Herenhuis van twee en drie traveeën aan weerszijden van afgeronde hoek van drie traveeën, bouwaanvraag van 1881 naar ontwerp van H. Vandenplas.