Meisjesschool

Gemeentelijke meisjesschool

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het complex met gemeentelijke meisjesschool en woning voor de hoofdonderwijzeres, ontworpen in 1873 door provinciaal architect Pieter-Jozef Taeymans. Nu Turnhoutse Academie voor Schone Kunsten.

Waarden

De voormalige gemeentelijke meisjesschool, nu Academie voor Schone Kunsten, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De voormalige gemeentelijke meisjesschool van 1873-1876 , gebouwd in een neoclassicistisch geïnspireerde stijl, is de eerste overheidsopdracht van provinciaal bouwmeester P.J. Taeymans in Turnhout. In de bestuurlijke, architecturale en stedenbouwkundige geschiedenis van Turnhout is het een interessant tijdsdocument met duidelijke bouwkundige kwaliteiten: evenwichtige opbouw, monumentaal stijlvol gevel front, functionele planindeling, ruime goed verlichte lokalen, sobere inrichting; latere aanpassingen hebben het originele karakter niet wezenlijk verstoord.

Meisjesschool

Gemeentestraat 5 (Turnhout)
Voormalige Gemeentelijke Meisjesschool naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd in 1873, voltooid in 1876, later vergroot.