Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Historische hoeve 't Verbrandhof

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Kloosterstraat nr. 2. Historische hoeve z.g. "'T VERBRANDHOF" cf. opschrift poortgebouw. De huidige gebouwen dateren van 1790. De vorige hoeve op deze plaats -naar verluidt bewoond door jezuïeten- z.g. "ter Beke" cf. aanduiding Ferrariskaart (1770-1778) brandde volledig af in 1788. Oorsprong van de benaming "'t Verbrandhof" voor de nieuw opgetrokken gebouw

't Verbrandhof

Kloosterstraat 2 (Zwevegem)
De huidige hoevegebouwen dateren van 1790. De vorige hoeve op deze plaats (aanduiding Ferrariskaart (1770-1778)) brandde volledig af in 1788. Op het primitief plan van het kadaster (circa 1835) zijn herkenbaar het poortgebouw, het woonhuis, de schuur ten oosten en de stalvleugel, ook het kapelletje is aangegeven. Voorheen liep de omwalling vermoedelijk tot aan de kapel. Zelfde configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). De omwalling wordt niet meer weergegeven op een mutatieschets van 1984. Uniform gebouwenbestand, geelgeschilderde baksteen op grijsgeschilderde plinten onder pannen daken. Gebouwen met vierkante opstelling gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. Kapel van de hoeve gelegen in de Kloosterstraat toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met in het interieur een klein Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.