Aartsbisschoppelijk Groot Seminarie

Groot Seminarie

Beschrijving

Het Aartsbisschoppelijk Groot Seminarie is beschermd als monument. De bescherming omvat het volledige gebouw en de monumentale binnenkoer.

Waarden

Het Groot Seminarie, uitbreiding bescherming tot het volledige gebouw en monumentale binnenkoer, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

In 1746-1761 kwam onder impuls van kardinaal d'Alsace (tevens bouwer van het aartsbisschoppelijk paleis op de Wollemarkt), een gedeelte van het huidige complex tot stand: een kapel met vier vleugels van drie bouwlagen, rond een vierkante, monumentaal aangelegde, binnenplaats. De huidige kerngebouwen die in dezelfde stijl opgetrokken zijn als het aartsbisschoppelijk paleis weerspiegelen nog steeds het aristocratische karakter dat door kardinaal d'Alsace aan het aartsbisschoppelijk paleis en het seminarie gegeven werd. De huidige gebouwen, die ondanks de uitbreiding van 1887 nog duidelijk de 18de-eeuwse situatie weergeven, vormen in hun geheel een indrukwekkend en groots ensemble dat in het omgevende kader van de Frederik de Merodestraat past en beeldbepalend is voor dit gedeelte van het stadscentrum.

Frederik de Merodestraat 18 (Mechelen)
Groot complex met kapel, grote en kleine binnenplaats en grote en kleine tuin respectievelijk achter en bezijden de grote binnenplaats.