Woning Peeters

Woning Peeters met interieur

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de woning Peeters met inbegrip van het gaaf bewaarde interieur, rond 1935 ontworpen door architect Ernest Wauters en qua stijl aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid.

Waarden

Woning Peeters met gaaf bewaard interieur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: Deze woning met nog oorspronkelijke binnenaankleding van architect Ernest Wauters uit circa 1935 is een schaars en gaaf bewaard voorbeeld van zijn typerende interbellumarchitectuur te situeren tussen de expressieve, decoratieve art- deco en het functionalistisch modernisme. Deze bouwstijl kenmerkt zich door een streven naar een kubistische, asymmetrische compositie, een levendige gevelbekleding met verschillende materialen of sierverbanden en naar een vrijer grondplan. Wegens het gebruik van nieuwe materialen, bepaalde vormelementen (zoals de muuropeningen) en de vrij functionele planvoering leunt de desbetreffende woning meer aan bij de modernistische tendens.

Modernistische woning Peeters

Oude Vaartstraat 41 (Turnhout)