Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Bezoeking en omgeving

Beschrijving

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking te Meer, is met de onmiddellijke omgeving en met inbegrip van de Donckstraat beschermd als landschap. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De kerk en de omgeving met inbegrip van de Donckstraat is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Dorpswoningen

Donckstraat 17-19 (Hoogstraten)
Reeks van drie typische dorpswoningen van één bouwlaag onder gemeenschappelijk zadeldak , in kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.

Gemeenteschool

Donckstraat 4, 2B (Hoogstraten)
Naast kerkhof gelegen gemeenteschool, gebouwd circa 1851 in opdracht van burgemeester Cornelis Michielsen.

Hoekhuis

Donckstraat 10 (Hoogstraten)
Hoekhuis van drie, één afgeschuinde en drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met kleine achterbouw, destijds een mechanische houtzagerij.

Klooster- en schoolcomplex

Donckstraat 13, Mussenakker 1 (Hoogstraten)
Achterin gelegen gebouwencomplex uit eind 19de - begin 20ste eeuw in neo-Vlaamserenaissance-stijl met latere uitbreidingen, in omringend park.

Kostershuis

Rommensstraat 1 (Hoogstraten)
Huis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met bijgebouw onder zadeldak, opklimmend tot midden 19de eeuw.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Donckstraat 6 (Hoogstraten)
Gebouw in gotische en neogotische stijl, met toren opklimmend tot het vierde kwart van de 15de eeuw - eerste kwart van de 16de eeuw.