Beschermd cultuurhistorisch landschap

Begijnhof

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Begijnhof met woningen, poortgebouw en bidplaats en het geheel van begijnhof

Beschrijving

Het begijnhof van Turnhout is beschermd als landschap. De gevels op de grens van de afbakening maken in dit geval geen deel uit van de bescherming als landschap.

Het begijnhof kent een complexe beschermingsgeschiedenis. Deze bescherming maakt deel uit van een van de drie beschermingsbesluiten die het begijnhof geheel of gedeeltelijk beschermden als monument of landschap:

Naast deze beschermingen op Vlaams niveau, geniet het begijnhof sinds 1998 ook een erkenning als UNESCO werelderfgoed.

Waarden

De geheel gevormd door voormeld begijnhof is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Begijnhof

Begijnhof 1-84 (Turnhout)
Het begijnhof van Turnhout werd mogelijk reeds in de 13de eeuw gesticht en kende perioden van bloei in de 15de en de 17de eeuw. Het betreft een pleinbegijnhof met ongeveer trapezoïdaal grondplan en beboomde binnenpleinen. De Heilige Kruiskerk uit midden 17de eeuw is centraal gelegen in het westelijk deel van het begijnhof. Het complex omvat homogene begijnhofwoningen met achtertuintjes, een kapel, een boomgaard en een poortgebouw.