Villa en katoenweverij

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Kasteelstraat nr. 127. Villa en voormalige katoenweverij gebouwd in 1905-1906 in opdracht van de Dentergemse fabrikant Auguste Vanden Heede. Historiek. In 1906 bouwt fabrikant Auguste Vanden Heede uit Dentergem, waar hij vennoot is van het textielbedrijf Abbeloos, een moderne mechanische katoenweverij als familiebedrijf met bijhorende villa. Niettegenstaande in de weverij o.m. platte get

Kasteelstraat 127 (Tielt)
Villa en voormalige katoenweverij gebouwd in 1905-1906 in opdracht van de Dentergemse fabrikant Auguste Vanden Heede. Vrijstaand herenhuis, gelegen op opgehoogd terrein met diepe aangelegde voortuin, afgezet met boord in breuksteen. Voorliggend terras toegankelijk via natuurstenen steektrap, beide voorzien van smeedijzeren leuning. Heden volledig roodgeschilderde baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder hoog mansardedak. Nieuwe deur waarboven balkon met natuurstenen voetstuk op consoles en ijzeren leuning. Aan oostzijde, achteruitspringende annex met puntgevel en uitkragende onderbouw opengewerkt door drieledige vensterpartij.