Oorlogsmonument ontworpen door Jules Bernaerts

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het monument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen van Balen.

Waarden

Het monument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het gedenkteken behoort tot het oeuvre van Jules Bemaerts (1882-1957) een veelzijdig kunstenaar die meerdere oorlogsgedenktekens ontwierp. Sereen, sober en evenwichtig opgebouwd gedenkteken ter herinnering aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen.

sociaal-culturele waarde

Monument opgericht (1920) op vraag van de oudstrijdersbond om een blijvende herinnering te zijn aan het collectief trauma van de oorlog en om hulde te brengen aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen.

Oorlogsmonument

A. Dierckxstraat (Balen)
Pleintje ter plaatse van de voormalige, openbare bleekweide. Heden door middel van een taxushaag en leilinden, cirkelvormig aangelegd plein met centraal gelegen monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen.