Priorij van Groenendaal: priorijhoeve met bakhuis

Priorij van Groenendaal

De bescherming omvat de priorijhoeve met bakhuis.

Waarden

De priorijhoeve met inbegrip van het bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als een homogeen laat-18de-eeuwse, in oorsprong semi-gesloten, bak- en natuurstenen vierkantshoeve naar ontwerp van Guillaume De Brucq circa 1778 opgetrokken ter vervanging van de oude bedrijfsgebouwen op het voorplein. Karakteristiek is de sobere, laatclassicistische vormgeving, het voorname boerenhuis met naar buiten toe volledig opengewerkte gevelpartijen, de relatief bescheiden langsschuur met eiken recuperatiespanten en tenslotte de rijke afwerking van de paardenstallen met Boheemse kappen.

Priorijhoeve met bakhuis

Duboislaan 2-4 (Hoeilaart)
Deze historische hoeve werd vermoedelijk opgetrokken omstreeks 1778 ter vervanging van de oudere kloosterhoeve op het voorplein van de priorij van Groenendaal en is momenteel eigendom van de Vlaamse Overheid.