Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Klooster en schoolgebouwen van de Zusters van Liefde

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Voormalig klooster en schoolgebouwen van de zusters van Liefde, gelegen aan een doodlopende aftakking van het Esenplein. Het kloostergebouw met rechts aansluitende kapel is heropgebouwd in de jaren 1920, doch gaat als stichting terug tot 1864 wanneer de zusters van Liefde van Heule katholiek (meisjes)onderwijs inrichten te Esen.

Klooster en schoolgebouwen van de zusters van Liefde

Esenplein 15 (Diksmuide)
Het kloostergebouw met rechts aansluitende kapel is heropgebouwd in de jaren 1920, doch gaat als stichting terug tot 1864 wanneer de Zusters van Liefde van Heule katholiek (meisjes)onderwijs inrichten te Esen. In 1870 wordt hun school als gemeenteschool erkend. Wanneer de zusters de school in 1879 verlaten als gevolg van de wet van Humbeeck, richten zij een vrije gemengde katholieke school, "School der Heilige Familie" op. Klooster als bakstenen lijstgevel. Links aansluitend, schoolgebouw van na de Tweede Wereldoorlog.