Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Directeurswoning

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Directeurswoning (circa 1905) horend bij een houtzagerij, opgetrokken door Camiel Barbier.

Directeurswoning

Heidelbergstraat 24 (Zedelgem)
Directeurswoning (circa 1905) horend bij een houtzagerij, opgetrokken door Camiel Barbier. Statig dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (leien). Symmetrisch uitgewerkte voorgevel in oranje baksteen gecombineerd met gele en rode baksteen voor de segmentboogvormige ontlastingsbogen, hoekkettingen, doorlopende banden en geometrisch siermetselwerk. Rechthoekige muuropeningen onder blauwhardstenen lateien waarboven de boogvelden zijn versierd met groen- en geelgeglazuurde tegels in dambordpatroon. Geblokte ontlastingsbogen met diamantkop als sluitsteen. Verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met segmentboogvormige keldermonden. Deur met blauwhardstenen buitentrap. Mansardedak met centraal, neoclassicistisch dakvenster onder halfrond fronton en met flankerende voluten, links en rechts ronde dakkapellen met bekronende bol. Zij- en achtergevels met gedeeltelijke beraping, rechterzijgevel opengewerkt met rechthoekige vensters en rond venster met stervormige roedeverdeling.