Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Lantaarnstraat: herberg Paardendrink met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Lier

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de herberg Paardendrink met de onmiddellijke omgeving, bestaande uit de eenheidsbebouwing aan de Lantaarnstraat. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische, artistieke en volkskundige waarde van het stadsgezicht als volgt werd gemotiveerd: Het betreft een reeks van kleine huizen met eenvoudige bepleisterde lijstgevels, opgevat als een eenheidsbebouwing en dit aan beide zijden van de Lantaarnstraat. De beide straatwanden en in het bijzonder het hoekpand van de herberg zijn samen met het beschermde pakhuis ‘De Fortuin’ en de gerenoveerde voormalige brouwerij ‘De Papegaai’ beeldbepalend voor dit stadsgezicht rond de Paardendrink.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000775, 10 stadsgezichten te Lier, advies KCML (1992).

Waarden

Paardendrink: het geheel van straatgevels en aansluitende bedaking van de Lantaarnstraat 35-39 en 38-44 is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Herberg Paardendrink met omgeving

Lantaarnstraat 35-37, 38-39, 40-44 (Lier)
Eenheidsbebouwing met als hoekpand Herberg Den Paardendrink, naar verluidt eertijds het kleinste café van Lier.