Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Mosdijk

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Lier

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de bebouwing, de kaaimuur en de bomenrij gelegen aan de Mosdijk.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het stadsgezicht als volgt werd gemotiveerd: Het betreft de rechteroever van de Binnennete tegenover het domein van het voormalige klooster van de Engelse theresianen. De waterkant doet zich voor als een versteende oever met kademuur en recente aanplanting van een bomenrij. De bebouwing van de Mosdijk is vrij gevarieerd wat wijst op veel bewaarde kernen met aangepaste straatgevel, en tot nu toe slechts een enkele volledige nieuwe bouw.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000775, 10 stadsgezichten te Lier, advies KCML (1992).

Waarden

Mosdijk: het geheel van de panden Mosdijk 1-18 evenals de kaaimuur en bomenrij is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Mosdijk

Mosdijk (Lier)
Gelegen op de rechteroever van de Nete tussen de Aragon- en de Predikherenbrug.

Mosdijk 4 (Lier)
Net als nummer 3 bewaart dit huis nog een oude kern en bovendien nog een fraai interieur dat te dateren is op het einde van de 18de eeuw, of ten laatste in het begin van de 19de eeuw.

Neoclasssicistische stadswoning

Mosdijk 9 (Lier)
Neoclassicistisch huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Refugie Sint-Merten tot Loven

Mosdijk 12 (Lier)
Volgens J. Meerbergen in 1529 refugium van de priorij van de reguliere kanunniken van Onze-Lieve-Vrouw ten troon van Grobbendonk. In 1798 door de Fransen aangeslagen en verkocht.

Refugiehuis Sint-Bernardus

Mosdijk 17-18 (Lier)
Eertijds behorend tot de vrij uitgestrekte Abtsherberg van Sint-Bernards. Het refugium was eigendom van de cisterciënserabdij van Hemiksem.

Stadswoning

Mosdijk 15 (Lier)
Eertijds behorend tot de eigendom van de refugie van Sint-Merten tot Loven. Huis van vier traveeën en twee bouwlagen, aangepast in de 19de eeuw, doch vermoedelijk met oudere kern.

Stadswoning

Mosdijk 16 (Lier)
Eertijds eigendom van de refugie van Sint-Merten tot Loven. Huis opgetrokken in midden 19de eeuw, als overkluizing van de Vredebergvliet.

Stadswoning in traditionele stijl

Mosdijk 3 (Lier)
Breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, uit de 17de eeuw, eertijds mogelijk één geheel met nummer 4.

Weeshuis Maegdenhuys

Mosdijk 5 (Lier)
Het zogenaamde Maegdenhuys is een voormalig meisjesweeshuis met stichtingsakte van 11 juli 1570. Het weeshuis was hier gevestigd van 1583 tot circa 1820.