De Roode Poorte, omwalde hoeve met losse bestanddelen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Mareweg nr. 2. Hoeve "De Roode Poorte", mooie omwalde hoeve met losstaande bestanddelen in de Hoge Moere (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). Historiek. De hoeve zou volgens de plaatselijke overlevering in de middeleeuwen eigendom van de Orde van de Tempeliers zijn geweest. Dit is wellicht een legende. In het O.C.M.W-archief zijn wel historische gegevens bewaard die erop wijzen dat deze hoeve

Mareweg 2 (Zuienkerke)
De omwalling om de hoeve is deels bewaard. Boerenwoning in kern wellicht 17de-eeuws. Laag volume in verankerde rode baksteenbouw, vijf traveeën waarvan twee lage opkamertraveeën. Koeienstal gedateerd 1765 met bewaard dakspant en bakstenen vloer. Bakhuis met volledig bewaarde inrichting, zwarte Boomse vloertegels met datering 1698 en troggewelven. Een lange dubbele dwarsschuur met moeffen en negblokken met tien gebintes met gebeitelde telmerken en wagenhuis datering 1782.