Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoeve Ter Coutere

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Historische hoeve "TER COUTERE", eerste vestigingsplaats van de Guldenbergabdij. Voor het eerst vermeld in 1187 wanneer Filips van den Elzas het hof in leen geeft aan Margaretha van Guines, burggravin van Kortrijk. Zij schenkt in 1214 haar huis met bijhorende gronden weg met als doel er een Cisterciënzerklooster op te richten.

Hoeve Ter Coutere

Secretaris Vanmarckelaan 64 (Wevelgem)
Historische hoeve, eerste vestigingsplaats van de Guldenbergabdij. Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit met poortgebouw, gedateerd met gevelsteen 1718. Aanpalende stalvleugel van 1651. Woonhuis met vernieuwd parement doch met oudere kern, schuur, gedateerd met jaarankers 1718, deels vernield door brand in de jaren 1970. Tweebeukig wagenhuis en centraal op het erf, de sterk verbouwde duiventoren, in de jaren 1930 in gebruik als tabaksast, zuidgevel met muurkapel en Christusbeeld.