Parochiekerk Sint-Hilarius: omgeving, kerkhofmuur, pastorie en hoeve

De hoeve is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve met inbegrip van de overluifelde toegangspoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De structuur en configuratie van deze U-vormige hoeve vlak naast de pastorie grijpt terug naar het voormalig priorijcomplex en meer bepaald naar het bedrijfsgedeelte van in los verband rond een erf gegroepeerde hoevegebouwen.
De ingrijpende verbouwing rond 1731 uitgevoerd door de toenmalige eigenaar, het Leuvense college van Godgeleerdheid, komt tot uiting in de bakstenen volumes van woonhuis met bewaard kruisvenster en een stalvleugel met rechthoekige openingen, beide afgewerkt met vlechtingen, top- en schouderstukken terwijl de langsschuur één van de schaars bewaarde voorbeelden vormt van een langsschuur in vakwerkbouw.

Dorpsstraat 30 (Bierbeek)
Vrij grote hoeve met een op drie zijden bebouwde binnnenplaats. Rondbooginrijpoort uit de 17de en 18de eeuw gemarkeerd door een geprofileerde waterlijst.