Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Geheel van straatgevels en aansluitende bedaking

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Lier

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft het geheel van straatgevels en bedaking van de panden gelegen aan de Kolveniersvest nummer 2 tot 20 en de Antwerpenstraat nummer 63.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het stadsgezicht als volgt werd gemotiveerd: Als voorbeeld van architectuur van het begin van de 20ste eeuw. Daarbij zijn de gevels Kolveniersvest nummer 12 en nummer 18 belangrijke art nouveau voorbeelden. De huizen nummer 20 en nummer 14 sluiten mooi aan door het gebruik van gekleurde bakstenen voor een art nouveau-getinte decoratie. De huizen 6, 8 en 10 vormen een geheel van bepleisterde en witgeschilderde gevels palend aan het hoekpand in kolossale orde naar ontwerp van E. Careels.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000775, 10 stadsgezichten te Lier, advies KCML (1992).

Waarden

Het geheel van straatgevels en aansluitende bedaking van de Antwerpsestraat 63-65 [63] en de Kolveniersvest 2-20 is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kolveniersvest 10 (Lier)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak waarvoor bouwaanvraag van 1910. Bepleisterde en lichtgrijs beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel.

Kolveniersvest 18 (Lier)
In de 20ste eeuw verhoogd huis van drie traveeën en drie bouwlagen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Kolveniersvest 12 (Lier)
Art-nouveauhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met souterrain, onder zadeldak in combinatie met mansardedak boven de deurtravee.

Herenhuis

Kolveniersvest 6-8 (Lier)
Huis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak waarvoor bouwaanvraag van 1907.

Neoclassicistisch hoekgebouw

Antwerpsestraat 63-65, Kolveniersvest 2-4 (Lier)
Oorspronkelijk complex met drie handelsruimten en café in de hoektravee, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van E. Careels.

Stadswoningen

Kolveniersvest 14, 20 (Lier)
Huizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansarde- of zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Winkel in art-nouveaustijl

Kolveniersvest 20 (Lier)
Winkel met wisselende travee-indeling en twee tot drie bouwlagen onder leien bedaking, waarvoor bouwaanvraag van 1906 naar ontwerp van B. De Meyer.