Knoteiken, knothaagbeuken en een deel van de weg

Knoteiken en knothaagbeuken

Beschrijving

De bescherming als monument betreft twee oude knothaagbeuken, langs een onverharde zijweg van de Steenstraat/Varenbergstraat en twee oude knoteiken op een driepercelenpunt aan de overzijde van de weg.

Waarden

Twee knoteiken (Quercus robur) en twee knothaagbeuken (Carpinus betulus) langs een zijweg van de Steenstraat/Varenbergstraat, met inbegrip van een cirkelvormige zone rond elke boom van respectievelijk 30 en 27 meter, en een deel van de weg zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de knotbomen verwijzen naar een oude beheervorm die algemeen werd toegepast, maar die nu zwaar onder druk staat en dreigt te verdwijnen. De knoteiken voorzagen de lokale gemeenschap onder meer van rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering.

deze knotbomen hebben een uitzonderlijke en monumentale vorm. Ze zijn beeldbepalend.

wetenschappelijke waarde

deze knotbomen zijn van een bijzondere natuurwetenschappelijke waarde als genenreservoir.

Knoteiken als hoekbomen

Steenstraat, Varenbergstraat (Lennik)
Langs een onverharde zijweg van de Steenstraat/Varenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) bevinden zich twee oude knothaagbeuken (Carpinus betulus) in een weide. Aan de overzijde van dit weideperceel staan twee oude knoteiken (Quercus robur). De oude knotbomen zijn samen met andere, recenter aangeplante, bomen gesitueerd op de perceelgrens.

Knothaagbeuken