Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Deel brouwerij de Gapaard

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Dit pand heeft een gevel uit de twintigste eeuw met integratie van een fries met bas-reliëf van 1658(?) met de voorstelling van enkele brouwerstaferelen. Dit is de enige getuige van de brouwerij "De Gapaard" die hier te situeren was. Deze voorstelling stelt op een kunstzinnige en gedetailleerde manier het brouwen van bier voor. Dit pand maakte vroeger deel uit van de brouwerij zo genaamd “De Gapaard”. Reeds in 1409 stond in deze omgeving de brouwerij. Via het voormalige stationsplein, nu ‘t Zand, was een uitgang van de brouwerij. Het enige wat rest van deze brouwerij is een bas-reliëf van 1658 (?) met enkele brouwerstaferelen. Deze fries zit in een nieuwe gevel van rode baksteen. Het zandstenen reliëf stelt de volgende taferelen voor van rechts naar links. Drie mannen roeren met roervorken de mout en het water dooreen in de brouw- of roerkuip. Er omheen staan nog drie gem

Noordzandstraat 89 (Brugge)