Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Rechtestraat, Hoogbrug en Neteboord tussen Rechtestraat en Kerkstraat

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Lier

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft het geheel gevormd door de gevels en daken van het eerste deel van de Rechtestraat, de Hoogbrug en de tuinen aan de Neteboord. De gevel (Rechtestraat 2) op de grens van de afbakening maakt in dit geval geen deel uit van de bescherming.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het stadsgezicht als volgt werd gemotiveerd:
Het geheel van gevels en bedakingen van de Rechtestraat 4-18 en 7-21, evenals de Hoogbrug, vormt een zeer homogeen geheel van bepleisterde en witgeschilderde –soms gedecapeerde- lijstgevels, voornamelijk daterend uit de 19de eeuw. Achter de straatgevels gaan nog veel oudere kernen schuil. Dit deel van de Rechtestraat wordt immers in tegenstelling tot het gedeelte vanaf de Kattenstraat niet totaal vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. In tegenstelling tot het vanaf de Kattenstraat verbrede deel van de Rechtestraat bewaart dit stadsdeel nog de historische rooilijn.
De boord van de Binnennete tussen de Rechtestraat en Kerkstraat wordt gevormd door de tuin vanaf het ‘Hof van Lier’ en de tuinen van de huizen Rechtestraat 1-3, 7 en 9. Tot op vandaag bleef niet alleen de als stadsgezicht beschermde smidse bewaard maar ook de naastgelegen tuinen bleven onbebouwd evenals de zeer beeldbepalende, door tuinmuren versteende waterkant. Dit maakt van deze Neteboord een vrij authentiek bewaard stadsgezicht.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000775, 10 stadsgezichten te Lier, advies KCML (1992).

Waarden

Het geheel van straatgevels en aansluitende bedaking van de Rechtestraat 4-18 en 7-21 evenals de Hogebrug en de boord van de Binnennete gevormd door de tuin van de Kerkstraat 2-4 en de tuinen van de Rechtestraat 1-3,7 en 9, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoogbrug

Rechtestraat (Lier)
Historisch belangrijk als verbinding tussen het kerkelijke domein van Sint-Gummarus en de stedelijke administratie; meerdere malen heropgebouwd.

Neoclassicistisch rijhuis Het Aambeeld

Rechtestraat 18 (Lier)
Oorspronkelijk een smidse; heden neoclassicistisch huis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Rij stadswoningen

Rechtestraat 6-10, 14-16 (Lier)
Bewaarde rij huizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee, drie of vijf traveeën en drie bouwlagen, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Stadswoning

Rechtestraat 11 (Lier)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand.

Stadswoning De Gulden Wijzer

Rechtestraat 41 (Lier)
Gedecapeerde lijstgevels met verkleinende ordonnantie van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit eind 18de - begin 19de eeuw.

Stadswoning De Witte Lierse

Rechtestraat 12 (Lier)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, aangepast circa midden 19de eeuw, doch mogelijk met bewaarde oudere kern.

Stadswoning en smidse

Rechtestraat 17 (Lier)
Oorspronkelijk samen met nummer 15 brouwerij De Son; begin 1899 eigendom van de smid Fr. De Clerck-Van Beirs.

Stadswoning Het Gulden Schip

Rechtestraat 19 (Lier)
Gedecapeerde lijstgevel met verkleinende ordonnantie van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit eind 18de - begin 19de eeuw.

Stadswoning Het Klein Gulden Vlies

Rechtestraat 4 (Lier)
Aangepast breedhuis, in kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Bakstenen lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak.