Standbeeld van barbier Olivier De Neckere

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Markt z.nr. Standbeeld van barbier Olivier De Neckere (Tielt, 1434 - Parijs, 1484), ook gekend als "Le Dain" (of "Le Daim"), "Le Diable" of "Le Mauvais", gemaakt door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937). Olivier De Neckere is de zoon van een Tieltse barbier die zich aan het Franse hof opwerkt tot hofbarb

Markt (Tielt)
Standbeeld van barbier Olivier De Neckere (Tielt, 1434 - Parijs, 1484), ook gekend als "Le Dain" (of "Le Daim"), "Le Diable" of "Le Mauvais", gemaakt door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937). Bronzen beeld op hoge sokkel. Naakte figuur met hertengewei op hoofd, verwijzend naar zijn adellijke titel, gespleten duivelspoten, de strop om de hals tussen de benen uitlopend als duivelstaart, werkattributen in de hand en in de rug beschermd door een kruisspin, een allusie op de "Spinnenkoning".