Tempeliershoeve

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Burgweg nr. 18. Historische hoeve zogenaamd "TEMPELIERSHOEVE" cf. naambord bij de erftoegang. De site is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een omwald opperhof en een niet omwald neerhof ten westen ervan. De naamgeving is vrij recent, daar ze niet op historische kaarten voorkomt. Achterin gelegen hoeve, ten westen van de Burgweg, bereikbaar via geasfalteerde landweg. De

Tempeliershoeve

Burgweg 18 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, waarvan de site nog steeds gekenmerkt wordt door een structuur met nog grotendeels omwald opperhof ten oosten en een niet omwald neerhof ten westen ervan. De toegang tot het opperhof wordt voorzien door een dubbele boogbrug met een korfbogige poortdoorgang met links houten kapelletje met Mariabeeldje. Het opperhof wordt gemarkeerd door het boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met haaks een laag stalletje onder zadeldak. Achter het boerenhuis eenledig bakhuis van circa 1891. Ten westen, verhard neerhof met L-vormige stal- en schuurvleugel.