Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Priesterage

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Archeologisch onderzoek wijst erop dat de site teruggaat op een oudere omgrachte site uit de middeleeuwen. De opgegraven aardewerkscherven dateren uit de late 13de of vroeg 14de eeuw, 16de en 18de eeuw. Vermoedelijk maakte de site tot de 16de eeuw deel uit van het Goed te Leene.

Priesterage

Deerlijkstraat 123 (Zwevegem)
Omwalde site, toegankelijk via een bakstenen brug. Archeologisch onderzoek wijst erop dat de site teruggaat op een oudere omgrachte site uit de middeleeuwen. Vermoedelijk gaat het huidige gebouw in kern terug tot de 16de eeuw, maar werd verschillende malen verbouwd. Circa 1855 wordt een nieuwe pastorie betrokken vlakbij de kerk en verliest het gebouw haar functie als pastorie. In 1981 wordt de gemeente Zwevegem eigenaar en restaureert het gebouw in 1989-1991, waarna het herbestemd wordt als culturele ontmoetingsplaats. Site-toegang gemarkeerd door gewit bakstenen poortgebouwtje. Typerend dubbelhuis met één bouwlaag en zes traveeën onder mansardedak. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint, geritmeerd door licht getoogde muuropeningen. Vrij gaaf bewaarde interieurindeling volgens traditionele dubbelhuisplattegrond. Centrale traphal met houten steektrap naar de zolder; cementtegelvloer. Ten noorden, tweeledig nutsgebouwtje bestaande uit bakhuis en stalvleugel.