Fort 3

Fort 3 hoofdfront met caponnière, halve zijcaponnières, omgrachting en buitenglacis

Beschrijving

De bescherming omvat het hoofdfront met caponnière, halve zijcaponnières, de omgrachting voor het hoofdfront van Fort 3.

Waarden

Hoofdfront met caponnière, halve zijcaponnières, de omgrachting voor het hoofdfront en buitenglacis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Onderdeel van de fortengordel die naar ontwerp van Brialmont in de periode 1860 - 1870 werd gebouwd ter verdediging van Antwerpen. De bouw van deze gordel begon met de aanleg van Fort 3. Enkel het hoofdfront met aan weerszijden de halve zijcaponnières en de langs de grachtkant lopende weergang zijn bewaard samen met de bijhorende waterpartij en het buitenglacis. Door het voorkomen van de omlopende ondergrondse galerij langs de waterzijde vormt dit geheel een unicum binnen het geheel van de Antwerpse fortengordel en binnen het concept van Alexis Brialmont.

Fort III

Frans Beirenslaan 2A (Borsbeek)