Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken in het centrum van Bever ontworpen door Frans Paul Jochems, is beschermd als monument.

Het oorlogsgedenteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht teneinde de feiten en slachtoffers van de Eerste en bij uitbreiding de Tweede Wereldoorlog te gedenken, is het oorlogsmonument een getuige van de lokale en Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door beeldhouwer Frans Paul Jochems (1880-1949) ontworpen en vervaardigd oorlogsmonument, gevormd door een sierlijke doch sobere hardstenen sokkel waarop een in brons gegoten slanke gevleugelde vrouwenfiguur - verwijzend naar de overwinningsgodin Nikè - met lauwerenkrans en soldatenhelm voor de voeten, symbolen voor overwinning en opoffering.

Oorlogsmonument

Plaats (Bever)
Het oorlogsgedenkteken bestaat uit een gestileerde hardstenen sokkel waarop een naar de overwinningsgodin Nikè verwijzende gevleugelde vrouw in brons.