Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuizen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft het geheel van burgerhuizen met achterliggende tuinen gelegen aan de Werf nummer 3 tot 10. Vier van deze panden (Werf nummer 3, 4, 5 en 7) worden in hetzelfde besluit beschermd als monument.

Waarden

De huizen gelegen Werf 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Werf 9 (Lier)
Empiregetint breedhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en dito bouwlagen onder zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Burgerhuis Bargie

Werf 3 (Lier)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel.

Burgerhuis Den Anker

Werf 4 (Lier)
Voormalige woning van bouwmeester C. Van Everbroeck. Huis met Lodewijk XV-elementen, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Herberg Jonas

Werf 5 (Lier)
Huis in sobere rococostijl, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie, van vier traveeën en drie bouwlagen op arduinen plint, onder zadeldak.

Huis De Vier Gekroonden

Werf 7 (Lier)
Genaamd naar het ambacht van metsers, steenhouwers, schaliedekkers en glazenmakers. Renovatie tot woonresidentie naar ontwerp van architectenbureau J. D'hoore - S. Peeters aangevat in 1989.