Hoeve Colaertshille

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Nr. 2. Z.g. .Colaertshille". Groots XIX-hoevecomplex waarvan de naam verwijst naar een voormalige hoeve (gehucht?) alwaar in 1578 de eerste gewapende bijeenkomst van de protestanten in Veurne-Ambacht plaats vond. Heden, grotendeels omwalde hoeve (cf. rest van wal ten Z.W. en N.W.) met losse opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels verhard erf met vaalt; ingeplant midden weiden

Hoeve Colaertshille

Colaertshillestraat 2 (Alveringem)
Groots 19de-eeuws hoevecomplex waarvan de naam verwijst naar een voormalige hoeve (gehucht?) alwaar in 1578 de eerste gewapende bijeenkomst van de protestanten in Veurne-Ambacht plaats vond. Heden, grotendeels omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels verhard erf met vaalt. Boerenhuis met achterliggende moestuin. Ten westen van boerenhuis, groot stalgebouw met schuur- en wagenhuisgedeelte. Lange, verharde oprit ten noorden gemarkeerd door middel van vierkante hekpijlers van gele baksteen. Ten zuidwesten van boerenhuis, aangepaste rosmolen, vermoedelijk daterend van 1875.