Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kaaibeekhoeve met erf met omwalling

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kaaibeekhoeve: voorgevel, zichtbare zijgevel, bedaking en erf met omwalling

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde Kaaibeekhoeve met de onmiddellijke omgeving, bestaand uit het erf en de omwalling.

Waarden

Het erf van de Kaaibeekhoeve (met inbegrip van de omwalling) is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kaaibeekhoeve

Kaaibeek 1 (Herselt)
Omgrachte hoeve met centraal aarden erf, woonstalhuis, varkenshok, wagenhuis en schuur, gelegen in het gaaf bewaarde landschap aan de Grote Nete.

Grote Nete van Zammel tot Zoerle, Beeltjens en de depressie van Goor-Asbroek

Geel (Geel), Herselt (Herselt), Westmeerbeek (Hulshout), Varendonk (Laakdal), Westerlo (Westerlo)
Het gebied, gelegen in de Zuiderkempen omvat de vallei van Grote Nete en haar fossiele bedding, met ten noorden een beboste paraboolduin met heiderelicten en de historische kern van Westerlo en ten zuiden een Diestiaanheuvel. Dit sterk gevarieerde landschap toont een mooi en coherent geheel tussen het quasi natuurlijke valleilandschap, meer ingerichte natuur- en cultuurlandschappen zoals de door dreven gekenmerkte bossen, het kasteel de Merode met omringend geometrisch en landschappelijk park, het agrarisch landschap rondom de Kaaibeekhoeve en het Riet met voormalige vloeiweidestelsel en het stedelijk landschap van Westerlo met 17de-eeuwse linde op een driehoekig marktplein omgeven door 19de-eeuwse burgerwoningen, kerk en dekenij.