Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuizen met tuinen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Burgerhuizen

Beschrijving

De huizenrij van negen eclectische burgerhuizen, gelegen aan de Auwegemvaart te Mechelen, is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de burgerhuizen met huisnummers 7-15, met inbegrip van de voor- en achtertuinen.

De als monument beschermde woning met adres Auwegemvaart 15 maakt ook deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Auwegemvaart 7-15 is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Provinciale maar homogene interpretatie van de belle époque met verzorgde details in schrijn- en smeedwerk en verwijzingen naar de art nouveau. Het huis nummer 7 is in 1935 toegevoegd en is een vertegenwoordiger van de nieuwe zakelijkheid.

historische waarde

De huizenreeks Auwegemvaart 7 tot 15 is illustratief voor de stadsuitbreiding van de periode na 1905 waarbij de middenklasse van de burgerij zich vestigde op de vaartoevers tussen het stadscentrum en Battel.

Burgerhuizen in eclectische stijl

Auwegemvaart 8-15 (Mechelen)
Burgerhuizen in eclectische stijl, opgevat als enkelhuizen van twee traveeën, twee tot drie bouwlagen en hoog souterrain, onder pseudo-mansarde- of zadeldak, opgetrokken tussen 1905 en 1925. Nummer 15, Villa Johanna, is een breder uitgewerkt en half vrijstaand burgerhuis.

Woonhuis ontworpen door R. Van Dijck

Auwegemvaart 7 (Mechelen)
Rijhuis in nieuwe zakelijkheid van circa 1935, gesigneerd R. Van Dijck; twee traveeën, twee bouwlagen, souterrain met keldergarage, pannen zadeldak.