Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof en ommuring

Geografisch pakket Leest
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 28-04-1998  ID: 3312

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Niklaas, te Leest (Mechelen), is met inbegrip van het kerkhof en de ommuring beschermd als monument.

Waarden

De Sint-Niklaaskerk en omringend oude kerkhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Kerk met in 1768 herbouwd koor en in 1782 herbouwde toren met sporen van de romaanse kerk in de onderbouw. Neogotisch schip van 1852-1855 naar ontwerp van F. Berckmans met sporen van de romaanse kerk, die aan de oorsprong ligt van het ontstaan van de Leestse nederzetting, omringd door een vrij gaaf bewaard en ommuurd kerkhof dat in essentie één geheel vormt met de kerk, een belangrijk herkenningspunt in het centrum van de gemeente. Grotendeels neogotisch meubilair en enkele stukken afkomstig uit de oude kerk.

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Leest-Dorp (Mechelen)
Georiënteerde driebeukige kerk met ingebouwde westertoren, ingeplant ten oosten van het dorpsplein, en omgeven door een kerkhof.