Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Borstelfabriek Brosserie l'Hirondelle

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Nr. 30. Voormalige "Brosserie l'Hirondelle", gesticht in 1840 door Jules Demeester. In 1887 oprichting van de Maatschappij Demeester en Paret en bouw van een nieuw werkhuis op de huidige plaats. In 1913 wordt de fabriek aangekocht door A. Devolder. In 1962 wordt de productie stilgelegd en worden de fabrieksgebouwen verhuurd aan een breigoedfabrikant. In 1987 aankoop van de vervallen fabr

Stationsstraat 30 (Izegem)
Voormalige "Brosserie l'Hirondelle", gesticht in 1840 door Jules Demeester. In 1887 oprichting van de Maatschappij Demeester en Paret en bouw van een nieuw werkhuis op de huidige plaats. In 1913 wordt de fabriek aangekocht door A. Devolder. In 1962 wordt de productie stilgelegd en worden de fabrieksgebouwen verhuurd aan een breigoedfabrikant. In 1987 aankoop van de vervallen fabriek door het Vlaams Woningfonds. Afbraak van verschillende vleugels, die vervangen worden door nieuwbouw; de directeurswoning, de magazijnen en het stookgebouw blijven bewaard. Daarnaast wordt de gezonde betonstructuur van de werkplaatsen behouden en opnieuw gebruikt. Het project werd geleid door architect G. Soenen en thans biedt de gerenoveerde fabriek plaats aan acht grote gezinnen.