Burchtmuur en gevels en daken van kantoorgebouw

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De bescherming omvat overblijfselen van de burchtmuur en de gevels en bedaking van het kantoorgebouw.

Waarden

Al de overblijfselen van de burchtmuur, zichtbare en niet-zichtbare gedeelten; gevels en bedaking zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Burchtzone

Jordaenskaai (Antwerpen)
De Antwerpse burcht vormt de kern van waaruit de huidige stad zich ontwikkeld heeft en is een zone van zowel lokaal als internationaal wetenschappelijk belang. Zonder enige twijfel bevindt zich in deze zone een zéér goed bewaarde en complexe gelaagdheid met informatie die betrekking heeft op de Romeinse periode van Antwerpen, de vroegmiddeleeuwse periode, de 9de- en 10de-eeuwse handelsstad, de aanleg van de eerste versterking rond deze stad, de vorming van de eigenlijke burchtzone én de verdere materiële evolutie van deze plaats tot op heden.

Natiënhuis, Kantoorgebouw Debenham & Cie

Jordaenskaai 25 (Antwerpen)
Monumentaal kantoorgebouw in neogotische en neotraditionele stijl. Het pand kwam in twee bouwfasen tot stand tussen 1904 en 1911, met nog een laatste uitbreiding in 1946, en incorporeert een fragment van de burchtmuur uit het eerste kwart van de 13de eeuw.