Hoeve De Hertogh

Parochiekerk Sint-Remigius, hoeven Noë en De Hertoch en dorpskern van Neervelp

De bescherming als monument betreft de hoeve, zogenaamd De Hertogh.

De hoeve de Hertogh is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Eveneens genoemd naar een plaatselijke notabele vormt de 'hoeve de Hertogh' een goed bewaard voorbeeld van een middelgrote, bakstenen vierkantshoeve uit 1838, bestaande uit een naar de straat toe volledig opengewerkt woonhuis, opgevat als een anderhalve bouwlaag en vijf traveeën tellend dubbelhuis met grote rechthoekige muuropeningen, een overluifelde korfbooginrijpoort, diverse stalvleugels en een grote, driebeukige langsschuur. Opmerkelijk is niet alleen de met Boheemse kappen afgewerkte kelder maar ook de houten kaasdroger tegen de zijgevel, een voor de streek uniek bewaard exemplaar.

Hoeve De Hertogh

Klein-Heidestraat 28A-E (Boutersem)
Goed bewaard voorbeeld van een middelgrote, bakstenen vierkantshoeve uit 1838. Het boerenburgerhuis bakent samen met de poort het erf af aan de straatzijde.