Gemeentehuis Baarle-Hertog

Gemeentehuis van Baarle-Hertog

De bescherming als monument betreft het oud gemeentehuis van Baarle-Hertog.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van het oud gemeentehuis als volgt werd gemotiveerd:
Het gemeentehuis van Baarle-Hertog behoort typologisch tot een groep vroegere gemeentehuizen die in de provincie Antwerpen in neoclassicistische stijl werden opgericht. Als dusdanig is dit gebouw te vergelijken met de gemeentehuizen van Zandhoven (Pulderbos) en van Kalmthout die beide uit dezelfde periode dateren. Als prototype geldt het gemeentehuis van Wuustwezel dat gebouw werd in 1837. Dit type waarvan slechts enkele voorbeelden bekend zijn, schijnt geografisch tot de provincie Antwerpen beperkt te zijn, wat niet abnormaal is vermits ze door de provinciale architecten ontworpen werden. In latere perioden komt het niet meer voor. De gangbare architectuur krijgt dan een sterke neorenaissance-inslag.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000807, Oud gemeentehuis (BRENDERS F., 1994).

Het Oude gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Kerkstraat 4 (Baarle-Hertog)
Gemeentehuis in neoclassicistische stijl van 1877 naar ontwerp van P.J. Taeymans, gerestaureerd in 1988; tot 1986 in gebruik als gemeentehuis en veldwachtpost.