Herberg en hoeve De Swaen

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de voormalige herberg en hoeve De Swaen, gelegen in de zeer kleine enclave De Loversche Akkers.

De rijksgrens loopt precies door het midden van de voordeur waardoor het huis aan de ene kant een Belgisch en aan de andere kant een Nederlands huisnummer draagt. Beide landen hebben het deel van de woning op hun grondgebied beschermd als monument.

Waarden

Een deel van de voormalige herberg en hoeve, zogenaamd De Swaen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Deel van het woonhuis en belendende stalling als één van de oudste kernen van Baarle-Hertog, gelegen aan de aloude woonkern Loveren, reeds vermeld in 1336. In kern minstens opklimmend tot 1585, het huidige architecturale uitzicht grotendeels bewaard van een verbouwings- en verfraaiingscampagne tijdens het laatste kwart van de 18de eeuw. Als materiële getuige en architecturaal symbool van de particuliere geschiedenis van de Belgische enclave, Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau, met de rijksgrens precies door het midden van de voordeur lopend.

Loveren 2 (Baarle-Hertog)
Gelegen in de zeer kleine enclave zogenaamd De Loversche Akkers. Voormalige herberg en hoeve, in kern minstens opklimmend tot 1585, in huidige vorm vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw.