Kasteel Ter Borght met park

Kastelen en landhuizen met bijgebouwen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het kasteel Ter Borght, het zogenaamd "Nieuw Hof" met bijhorende dienstgebouwen en het park in landschappelijke stijl.

Waarden

Het kasteel ter Borght en landschappelijk park is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteel in kern een classicistisch landhuis, daterend van 1780, aangepast en uitgebreid in 1862.
De artistieke waarde wordt omschreven als volgt: Huiskapel met neogotische reminiscenties, daterend van 1866. Dienst- en bijgebouwen aansluitend op het kasteel waaronder een druivenserre, paardenstallen in eclectische stijl, daterend van 1864 met aangebouwde oranjerie in glas en ijzer. Deze fraai uitgewerkte oranjerie met daarin een artificiële rotspartij, vormt een authentiek en vroeg voorbeeld van serre-architectuur.
Kasteelpark in landschappelijke stijl, van voor 1837 tot stand gekomen in drie fasen, horende bij een neoclassicistisch kasteel met 18de-eeuwse kern, zich eertijds uitstrekkend aan beide zijde van Heide in de beemden op de zuidflank van de vallei van de Grote Nete als vroeg voorbeeld van een landschappelijke parkaanleg, getransformeerd in latere perioden met bewaarde authentieke parkornamentiek, een ijskelder, daterend van het derde kwart van de 19de eeuw en twee monumenten van Cephalotaxus harringtonia.

artistieke waarde

Huiskapel met neogotische reminiscenties, daterend van 1866. Dienst- en bijgebouwen aansluitend op het kasteel waaronder een druivenserre, paardenstallen in eclectische stijl, daterend van 1864 met aangebouwde oranjerie in glas en ijzer. Deze fraai uitgewerkte oranjerie waarin een artificiële rotspartij vormt een authentiek en vroeg voorbeeld van serre-architectuur.

Kasteeldomein Ter Borght

Heide 39-41 (Hulshout)
Het huidige kasteel is in kern een classicistisch landhuis, daterend van 1780, dat in de loop van de 19de eeuw een neoclassicistisch uitzicht heeft verkregen.