Museum Ridder Smidt van Gelder

Museum Smidt van Gelder

Beschrijving

Het imposant herenhuis te Antwerpen, opgericht in 1904 naar ontwerp van architect Jozef Hertogs, is beschermd als monument.

Museum Smidt Van Gelder is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Gebouw opgericht in 1904 in een eclectische stijl geïnspireerd op de Franse hote1s naar ontwerp van architect Jozef Hertogs. Na 1937 inwendig aangepast tot privémuseum van Pieter Smidt van Gelder om zijn verzameling rond West-Europese kunstnijverheid tentoon te stellen.

historische waarde

Gebouw opgericht in 1904 naar ontwerp van architect Jozef Hertogs. Een van de weinige monumentale restanten van de luxueuze bebouwing die op het einde van de 19de en begin 20ste eeuw ontstaan was rond de aanleg van het Quartier Léopold gevormd door de assen van de vroegere Leopoldlei (thans Belgiëlei) en de Charlottalei.

Museum Ridder Smidt van Gelder met tuin

Belgiëlei 91 (Antwerpen)
Imposant herenhuis in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van de bankier Edouard Thys, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1905. Na 1937 werd het gebouw aangepast tot privémuseum van Pieter Smidt van Gelder, om zijn verzameling rond West-Europese kunstnijverheid tentoon te stellen. Door tuinarchitect Georges Wachtelaer ontworpen siertuin verfraaid met tuinvazen en beelden.