Hal en Belfort

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Nr. 6. Hal en Belfort Op Z.marktzijde ten N.O. van de O.-L.Vrouwekerk; r. palend aan het Stadhuis via overbouwde doorgang naar het H Geeraertplein. Oorspronkelijk laat-gotisch complex van graanhal met ingebouwde O.belforttoren uit XIVd, behorend tot het type van de middeleeuwse kleine Vlaamse hallen. Na verwoesting tijdens de eerste wereldoorlog naar oorspronkelijke plannen wederopgebouwd in 192

Hal en Belfort

Marktplein 6 (Nieuwpoort)
Hal en Belfort op zuidelijke marktzijde ten noordoosten van de Onze-Lieve-Vrouwekerk; rechts palend aan het stadhuis via overbouwde doorgang naar het Hendrik Geeraertplein. Na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog naar oorspronkelijke plannen heropgebouwd in 1921-1923 onder leiding van architect J. Viérin. Rechthoekig halgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met licht uitspringende, doch voorts ingebouwde oostelijke vierkante belforttoren met vijf registers.