Woning In de Gulden Spoor

Woning In de Gulden Spoor met poortgebouw, overdekte galerij en bijgebouw

Beschrijving

Het huis In de Gulden Spoor met poortgebouw, overdekte galerij en koetshuis in de tuin te Antwerpen, is beschermd als monument.

Waarden

Het huis In de Gulden Spoor met inbegrip van het poortgebouw aan de straat, de overdekte galerij tussen poortgebouw en huis, en het bijgebouw in de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Gebouw opgericht in 1902-1904 naar ontwerp van architect Walter van Kuyck, voor Frans Claes, oudheidkundige en sedert 1911 conservator van de stedelijke musea. Neotraditioneel gebouw dat in zijn historiserende vormgeving als een les in de architectuurgeschiedenis is op te vatten: mengeling van authentieke oude elementen in een nieuwe ordening.

Sint-Vincentiusstraat 12 (Antwerpen)
Gebouwencomplex in neotraditionele stijl, als eigen woning en privémuseum opgericht door Frans Claes, naar ontwerpen door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck. Als eerste kwamen in 1902-1903 het hoofdgebouw en het poortgebouw met verbindingsgalerij tot stand. Uit 1909 dateert het koetshuis, en uit 1911 de uitbreiding aan de zuidzijde van het hoofdgebouw.